Top
curburi si aliniamente sau despre… sutien - In cautarea unui sens
fade
3752
post-template-default,single,single-post,postid-3752,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

curburi si aliniamente sau despre… sutien

curburi si aliniamente sau despre… sutien

          Un pic de istorie:

 

Si tot ca istorie, prin anii 30, fumatul era garantat ca neprezentand nici un pericol pentru sanatate, fiind chiar incurajat de medicii de la acea vreme. Au trebuit sa treaca multe zeci de ani pentru ca ochii (si mai ales plamanii) consumatorilor sa fie deschisi catre riscurile la care se expun.

Facand o paralela, in zilele noastre, dupa o istorie indelungata a purtarii sutienului, au inceput sa apara voci care atentioneaza.

In sensul acesta, pentru inceput un articol. To Revert Breast Cancer Cells, Give Them the Squeeze. Mai degraba un extras: “We are showing that tissue organization is sensitive to mechanical inputs from the environment at the beginning stages of growth and development,” said principal investigator Daniel Fletcher, professor of bioengineering at Berkeley and faculty scientist at the Berkeley Lab. “An early signal, in the form of compression, appears to get these malignant cells back on the right track.”

Iar aici http://www.ted.com/talks/mina_bissell_experiments_that_point_to_a_new_understanding_of_cancer poti vedea un TED care ofera o perspectiva generala a catorva din procedurile si descoperirile din experimentul respectiv.

Cum acest articol despre cancer arata ca o comprimare a unei celule poate modifica rezultatul celular, oare inseamna ca de maine ar trebui sa incepem sa ne masam zilnic sanii? Nu, nu neaparat. Si asta deoarece fiecare functie a unei celule este diferita, ceea ce inseamna ca si incarcarile „corecte” aplicate fiecarei celule sunt unice. Aceasta incarcare este unica nu numai pentru fiecare celula in parte, este unica si pentru fiecare persoana in parte. In plus, fiecare incarcare are si sapte caracteristici diferite: magnitudine, localizare, directie, durata, frecventa, variabilitate, rata.

Se pare ca exista insa o corelatie intre comportamentele moderne si incidenta cancerului de san. Acesta este motivul pentru care in ultima vreme cercetatorii din medicina si biologie recomanda o revenire la comportamente „mai naturale”. Si asta deoarece medicamentele si interventiile chirurgicale nu pot umple diferentele intre experienta celulara a obiceiurilor moderne si cea a obiceiurilor ancestrale.

Pe situl cancer.org (ultima data revizuit in februarie 2015) pot fi gasite urmatoarele informatii despre factorii de risc:

http://www.cancer.org/cancer/breastcancer/detailedguide/breast-cancer-risk-factors

Sutienul este trecut la CONTROVERSIAL OR DISPROVEN FACTORS.

Bras; Internet and e-mail rumors and at least one book have suggested that bras cause breast cancer by obstructing lymph flow. There is no good scientific or clinical basis for this claim, and a recent study of more than 1,500 women found no association of bra use with breast cancer risk.

Concret, ce-am putem face?..

Un prim pas ar putea fi evaluarea mediului pe care il cream pentru tesuturile noastre si luarea in considerare a diferentei intre incarcarile naturale si cele initiate personal (in cazul de fata purtarea unui sutien). Privind din perspectiva biomecanicii, incarcarile repetitive, de-a lungul anilor, generate de sutien, chiar reprezinta un risc (daca nu un posibil factor cauzal).

Vom vedea in urmatorii 20-30 de ani, in cazul in care vor fi investiti bani in cercetare, daca ne-am aflat intr-o situatie asemanatoare cu fumatul din anii 30.

Dar pana atunci, adica pana cand cineva din afara noastra ne va spune ce este si ce nu este bine pentru corpurile noastre, putem fi noi mai atente la semnalele corpului (cum ne simtim cu si fara sutien).

In privinta beneficiilor pentru sanatate ale sutienului nu exista nici un studiu realizat.

Dar la o analiza biomecanica realista beneficiile (pentru sanatate) sunt zero.

panangua
No Comments

Post a Comment