Top
mergand... ALTFEL - In cautarea unui sens
fade
3500
post-template-default,single,single-post,postid-3500,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.6.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

mergand… ALTFEL

mergand… ALTFEL

       (Merge sau calcă) parcă are ouă-n poală sau parcă calcă pe ouă = (merge) cu exagerată băgare de seamă.

Sigur cunosti expresia.

Budistii nu numai ca o cunosc dar o si practica, in contul tehnicilor de dezvoltare spirituala..

Aparent pare usor, pur si simplu esti atent la cum mergi.

Sau cu alte cuvinte, este suficient sa focalizezi intreaga atentie pe interactiunea talpii cu solul (atentie la tocuri, nu sunt tocmai indicate..:p).  Si important, observa dialogul intern (ganduri, imagini, griji, ruminatii, amintiri). In timpul mersului acesta special (dialogul intern) se opreste.

Practicand mersul constient, in timp, acesta schimba gradat starea de constiinta in care te afli. Aceasta va deveni mai meditativa, mai linistita, mai asezata. Va deveni o stare de….PACE!

Nu mai exista ganduri, exista doar atentia ta indreptata asupra interactiunii talpa-sol.

De obicei, noi toti, atunci cand mergem suntem pe un pilot automat, cel mult suntem atenti cand urcam un munte sau cand sub talpile noastre se prefigureaza o groapa. Picioarele noastre insa sunt vii (cand oare ne-am gandit ultima oara la ele si le-am multumit ca in fiecare zi ne duc acolo unde ne dorim sau avem nevoie?….).

Acest mers special este in mod natural mai lent (suna cunoscut? :).. mancat mai lent, mers mai lent..) si bineinteles nu il putem practica mereu (nici nu e indicat sa fim mereu zen  🙂 ). Putem insa sa ne propunem sa il aplicam pe o distanta setata (o statie de tramvai, pana la prima masina parcata, etc). Il putem experimenta din cand in cand, ca pe un contact cu realitatea, cu Aici si Acum. Talpa atinge solul, sunt prezent/a, mintea este si ea cu mine, nu zboara hai-hui.

Si la final un secret.

Fa-o zambind. 🙂

 

panangua
No Comments

Post a Comment